csiszarattila.com / Rubysztán

Zend Framework: Doctrine 1.2 integrálása

Az előző cikkben már említettem, hogy maga a Zend keretrendszer teljesen szabd utat biztosít minden komponens tekintetében így az elengedhetetlen adatbáziskezelésre sem nyújt egy konvekciózus megoldást. Szemben mondjuk a Railsszel, amelyben az ActiveRecordot mint defacto megoldás kapjuk.

Ekkor jön a kérdés, milyen adatbáziskezelő réteget használjunk. Összetett alkalmazások esetében nem lehet kérdés, hogy ne valamilyen ORM megoldást válasszunk. A személyes tapasztalataim szerint PHP-s szinten a napjainkban elérhető legjobb ilyen megvalósítást a Doctrine nyújtja.

Lássuk tehát, hogy Én hogyam tudtam megoldani a Doctrine integrációját a Zend alapú alkalmazásomba.

Figyelem az itt leírtak csak a Doctrine 1.2-es változatával működnek.

Doctrine, mint Bootstrap Resource Plugin

Első lépésként világossá vált, hogy a Doctrine-t is, mint bootstrap erőforrásként hozom létre, így később minden további alkalmazásban felhasználhatom. Elsőként saját megoldás írásába kezdtem, később fedeztem fel, hogy a Doctrine - Zend keretrendszer integrációját célzó előterjesztés keretében már készült egy teljesebb megoldás így ezt használtam fel:

1. Szerezzük be a http://github.com/mlurz71/parables címen található forrást, és telepítsük a library könyvtárunkba.

Én személy szerint szeretem a külső kódjaimat “hordozhatóvá” tenni, így git sumoduleként definiáltam:

 # config/application.ini
   git submodule add git://github.com/mlurz71/parables.git library/Parables
   git submodule init

2. Majd regisztráltam a library/Parables/Application/Resource_ könyvtárt (ez tartalmazza a Bootstrap Resourceokat), mint PluginPath elérést.

Így a Zend_Application tudni fogja, hogy innen is várhat Bootstrap erőforrásokat. Ezt a regisztrációt elvégezhetjük egyszerűen az alkalmazás konfigurációs állományán keresztül is:

 # config/application.ini
   pluginPaths.parables_Application_Resource = LIBRARY_PATH "/Parables/Parables/Application/Resource"

3. Ezek után következhet a Doctrine osztályok automatikus betöltésének hozzáadása.

Ezt is jelentősen leegyszerűsíthetjük, ha mindössze az Zend alapértelmezett osztálybetöltőjének a namespacei közé kell felvesszük a Doctrine-t, amit ismét csak elérhetünk az alkalmazásunk konfigurációs állományán keresztül a következő sorral:

 # config/application.ini
   autoloaderNamespaces[] = "Doctrine"
  
  _Mindezt azért tehetjük meg mert a Doctrine 1.2-es verziója a szabványosabb, PEAR tipusú osztályhierarchia elnevezéseket és elrendezést használja, így a Zend osztálybetöltője minden gond nélkül meg tud bírkózni velük._

4. Modell osztályok betöltése

A modell osztályok betöltése sem nehezebb feladata, viszont itt válaszút elé kerülünk: Használhatjuk a PEAR stílusú osztályelnevezéseket: ahol az osztályokk felveszik a könyvtár hierarchiájukat, így például a model/ könyvtárban levő osztályoknak a Model_ prefixszel kell kezdődniük. Így lesz a Product.php-ban levő Product osztályból Model_Product osztály.

Nekem ez kicsit erőltetett és csúnya megoldásnak tűnik - kód szinten szebb a Product osztályra hivatkozni, és márcsak a korábbi alkalmazásokhoz való visszafele kompatibilitás miatt is ragaszkodom a modellek esetében a mindenféle prefix és névtér mentes elnevezésekhez.

Sajnos a Zend default osztálybetöltője inkább az előbbi megoldást favorizálja, de lehetőséget ad a névtér nélküli osztálybetöltésre is. Ehhez úgynevezett fallback autoloaderként kell definiálnunk, amelyet a legegyszerűbben a bootstrap osztályunkban tehetünk meg:

# application/Bootstrap.php 
  class Bootstrap extends Zend_Application_Bootstrap_Bootstrap
  {
   protected function _initAutoload()
   {
    $autoloader = $this->getApplication()->getAutoloader(); 
    if (!$autoloader->isFallbackAutoloader()) { 
     $autoloader->setFallbackAutoloader(true); 
    } 
    return $autoloader; 
   }
  }

A Doctrine konfigurálása

Mivel a Doctrine-t szabványos Resourceként definiáltuk, a készítője pedig gondolt a konfigurációs beállítások teljes elérésére, a beállítások többségét könnyedén elérjük az alkalmazás konfigurációs állományán keresztül:

# config/application.ini
  resources.doctrine.connections.main.dsn = "mysql://user:pass@localhost/zendfw"
  resources.doctrine.models_path     = APPLICATION_PATH "/models"

A Resource-al elérhető konfigurációs beállításokat megtaláljuk az előterjesztés címén.

Zárszó

Az eddig bemutatott technikákat felhasználva elérhető a legújabb Zend keretrendszer-verzióra épülő alkalmazásváz, a Github-onhttp://github.com/csiszarattila/zendframework_base keresztül.

Az alkalmazásváz folyamatos fejlesztés alatt ál, így érdemes a figyeltek közé tenni Githubon, de akár várom a hasznos committokat is. A fejlesztéshez kapcsolódó sorozat pedig folytatódik…

A sorozatban eddig megjelent

Zend Framework: Zend_Application + Bootstrap + Resource

Zend Framework: Doctrine 1.2 integrálása