csiszarattila.com / Rubysztán

Hosszú szünet után...

Hosszú szünet után jelentkezek ismét bejegyzéssel. Sorolhatnám persze az okokat, hogy miért nem de most nem ezért ragadtam billentyűzetet, sokkal inkább nézzük a fejleményeket.

Legfontosabb, hogy mostantól főállású webprogramozóként dolgozom, ugyan Ruby helyett PHP-ban, de érdekesek a feladatok, emellett főként Zend Framework-öt használunk, amely egy remekül felépített MVC keretrendszer.

Emellett persze igyekszem nem elszakadni a Rubytól se, egy kis idő mindig akad egy-egy érdekesebbs témára. Az utóbbi időben főként tesztelési eljárásokkal ismerkedtem - RSpec és barátai - amelyekről terveim szerint hamarosan egy bejegyzés is születik majd, a próbálkozásokból ezenfelül két hobbiprojekt is született.

Az ActiveDocument egy régóta tervezgetett ötlet volt: filekezelés kicsit másképp, az ActiveRecord mintájára. A koncepció onnan eredt, hogy annak idején adatbázis helyett sima text fájlokban szerettem volna tárolni a blogbejegyzéseimet - mivel így sokkal könnyebb a szerkesztésük/kezelésünk - majd. Ennek egy kivonataként, önálló libraryként született meg az elmúlt hónapokban apródonként ActiveRecord. Példákat és a pontos használatot megtaláljátok a projekt Github oldalán.

A másik Rubys projekt a Rubysztán blog alapjainak az újraírása volt: átültetni az ActiveRecord libraryra, részletesebb teszteléssel, letisztultabb működéssel, amellyel együtt egy általános célú blogmotor jött létre. Ennek a Mini nevet adtam, Githubon szintén elérhető.

Hosszú kihagyás után mindez kevésnek tűnhet, de igérem mostantól igyekszem érdekes tartalommal feltölteni az oldalt.